Urządzając łazienkę i kuchnię, szukamy płytek, które jak najlepiej wpiszą się w stylistykę pomieszczenia i całego domu. Oczywiście przemyślana aranżacja wnętrz – szczególnie łazienek i kuchni – jest bardzo ważna. Planując jednak, jak będzie wyglądała nasza nowa łazienka czy kuchnia, nie możemy zapominać ani o jej funkcjonalności, ani o trwałości materiałów użytych podczas remontu. Dlatego przed zakupem ceramicznych płytek należy zapoznać się z ich właściwościami. Zapraszamy do mini-przewodnika o rodzajach i parametrach płytek ceramicznych.

Rodzaje płytek ceramicznych – jakie płytki na podłogę, a jakie na ścianę?

Płytki ceramiczne dzielimy na kilka rodzajów – w zależności od metody ich wytwarzania:

  •          glazura – płytki ścienne szkliwione, stosunkowo cienkie i mało odporne na uszkodzenia, dlatego nie stosuje się ich na podłodze; doskonale sprawdzają się na ścianach w łazience czy kuchni
  •          gres – doskonale sprawdza się jako płytki podłogowe; wykonane są z mieszanki kaolinu, skaleni i mielonego kwarcu; wyróżnia się gres szkliwiony i nieszkliwiony; gres wyróżnia się dużą odpornością na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne, a także działanie środków chemicznych
  •          terakota – to płytki kamionkowe szkliwione, które mogą mieć fakturą lub powierzchnię gładką; wyróżniają się dużą odpornością na zarysowania, są jednak nieco bardziej kruche od gresu; terakotę znajduje zastosowanie w wykończeniu podłogi
  •          klinkier – powstaje poprzez wypalanie glin (wapienno-żelazistych, żelazistych lub wapienno-magnezjowych); właściwości klinkieru różnią się od wypalanego surowca, jednak wszystkie rodzaje klinkieru wyróżniają właściwości, pozwalające stosować je na zewnątrz (mała nasiąkliwość i duża mrozoodporność)

Ponadto należy wyróżnić rodzaj płytek, które wyróżniają się wysoką precyzją wykonania – płytki rektyfikowane są frezowane drugi raz po wypaleniu, ich boki są ostro zakończone, a precyzja i drugi szlif sprawiają, że wymiary poszczególnych płytek są niemal perfekcyjne. Różnice w poszczególnych bokach nie mogą wynosić więcej niż 0,2 mm, dzięki czemu płytki rektyfikowane pozwalają kłaść je z bardzo cienką fugą. To coraz popularniejsze rozwiązanie, które doskonale sprawdza się we wszystkich wnętrzach, a szczególnie w aranżacjach minimalistycznych.

Parametry techniczne płytek ceramicznych – na co zwrócić uwagę przy wyborze płytek?

Wybierając płytki ceramiczne, należy zwrócić uwagę nie tylko na wzór, nie tylko na ich rodzaj, ale także na poszczególne parametry techniczne. Dostosowując rodzaj płytek do ich przeznaczenia, możemy liczyć na ich dużą wytrzymałość, a także bezpieczeństwo użytkowania. Parametrami tymi są ścieralność, antypoślizgowość, nasiąkliwość oraz mrozoodporność.

Klasy ścieralności płytek ceramicznych

Parametr PEI określa klasę ścieralności płytek – im wyższa klasa, tym płytki są bardziej odporne na ścieranie:

  •          klasa I – płytki przeznaczone do pomieszczeń o bardzo małym natężeniu ruchu, gdzie chodzi się wyłącznie w miękkim obuwiu, np. sypialnia
  •          klasa II – płytki przeznaczone do pomieszczeń o niewielkim natężeniu ruchu, ale nieco większym niż sypialnia; konieczne jest chodzenie w miękkim obuwiu, np. łazienka
  •          klasa III – płytki do zastosowania w pomieszczeniach o przeciętnym natężeniu ruchu, głównie w miękkim obuwiu, np. kuchnia lub salon
  •          klasa IV – płytki z przeznaczeniem do miejsc w domu o dużym natężeniu ruchu lub do miejsc użyteczności publicznej z niewielkim natężeniem ruchu
  •          klasa V – najbardziej odporne na ścieranie płytki, idealne do miejsc użyteczności publicznej charakteryzujących się dużym natężeniem ruchu

Nie zaleca się stosowania płytek o zbyt niskiej ścieralności – z dużym prawdopodobieństwem będzie konieczna ich stosunkowo szybka wymiana.

Antypoślizgowość płytek – bezpieczeństwo użytkowników na pierwszym planie

Wybierając płytki do domu, biura czy miejsca użyteczności publicznej o dużym natężeniu ruchu, zawsze musimy mieć na uwadze bezpieczeństwo użytkowników. W tym przypadku przydatny będzie parametr, określający antypoślizgowość płytek – występują na nich oznaczenia od R-9 do R-13, a im wyższa wartość, tym lepsze właściwości antypoślizgowe płytek. W łazience oraz kuchni należy położyć płytki o parametrze R-10 lub wyższym, natomiast płytki na schody, balkon czy taras powinny mieć parametr nie mniejszy niż R-11. Właściwości antypoślizgowe uzyskiwane są najczęściej dzięki fakturze – co do zasady idealnie gładkie płytki mają najniższy współczynnik. Istnieją także inne sposoby podwyższenia właściwości antypoślizgowych, dlatego zawsze należy czytać oznaczenia producenta.

Nasiąkliwość płytek ceramicznych

Nasiąkliwość płytek to niezwykle ważny parametr, od którego zależy wytrzymałość płytek, szczególnie tych w łazience. Od tego parametru zależy także inna właściwość – mrozoodporność. Nasiąkliwość określa się procentowo, a oznaczana za pomocą symboli:

  •          BIa – płytki o mniejszej lub równej 0,5% nasiąkliwości; do stosowania na zewnątrz i wewnątrz
  •          BIb – płytki o nasiąkliwości 0,5-3%; do stosowania na zewnątrz lub wewnątrz
  •          BIIa – płytki o nasiąkliwości 3-6%
  •          BIIb – płytki o nasiąkliwości 6-10%
  •          BIII – płytki o nasiąkliwości powyżej 10%, do zastosowania wewnątrz, na ścianach w suchych pomieszczeniach

W łazience należy stosować płytki o nasiąkliwości nie większej niż 3%.

Mrozoodporność płytek ceramicznych

Mrozoodporność płytek to parametr, który bezpośrednio wynika z ich nasiąkliwości. Bierzemy go pod uwagę, gdy wybieramy płytki do zastosowania na zewnątrz. Producenci oznaczają je płatkiem śniegu i są to płytki, których nasiąkliwość oznaczana jest BIa lub Bib – pozostałe nie nadają się do zastosowania na zewnątrz w regionach, gdzie temperatura spada poniżej 0oC.

Ponadto występują takie parametry techniczne płytek, jak odporność na zaplamienie (skala od 1 do 5, gdzie 1 to najwyższa odporność), wytrzymałość na zginanie i nacisk czy twardość. Przed zakupem należy dokładnie zaplanować inwestycję, by ustalić, jakie płytki będą dla nas najlepsze. Dzięki temu unikniemy błędów, skutkujących uszkodzeniami bądź brakiem funkcjonalności.